Hoeveel kost een website?

Wat is de prijs voor het ontwikkelen van een website?

Bij een verkennend gesprek wordt vrij snel gevraagd naar de prijs : "Hoeveel kost het om een/mijn website te bouwen?". Een terechte vraag, maar vaak iets te vroeg gesteld.

De prijzen van websites worden beïnvloed door meerdere factoren. Daarnaast kan je "het bouwen of vernieuwen van een website" ook beter zien als een dienst ipv een product. Een goede website dient immers opgevolgd, onderhouden en indien noodzakelijk aangepast. 

Maar laten we toch proberen om u inzicht te geven in de gemiddelde prijs van een website gebouwd door 'First Things'. 

Prijs hosting en domeinnaam voor je website.

Dit is de jaarlijkse vaste kost voor de ruimte die jouw website zal innemen op onze servers. De servers staan in Brussel (SEO) en zijn optimaal afgesteld.

De prijs voor de server bedraagt €275 en daar krijg je volgende voor:

 • een gratis domeinnaam
 • 5 werkende e-mail-adressen
 • 1 GB webruimte
 • 500 MB Database
 • settings worden speciaal afgestemd voor uw type website (drupal, php, ...)
 • wegens locatie en kwaliteit van de servers wordt een optimale snelheid en seo impact gegarandeert

Prijs webdesign.

Het visuele aspect van jouw website is belangrijk!

De bezoeker moet een goed gevoel krijgen bij het openen en verkennen van jouw site.
Een smaakvol ontwerp en ook de overzichtelijkheid van het design zijn hierbij essentieel.
Te veel informatie en/of keuzes zullen de bezoeker afschrikken en ervoor zorgen dat hij zijn zoektocht ergens anders verder zet.

Voorts dient het ontwerp goed afgestemd op de hoofddoelstellingen van jouw website.
Als je via jouw website kamers wenst te verhuren, dan moet het ontwerp hier naartoe werken. De afzonderlijke webpagina's moeten de bezoeker snel en op een overzichtelijke manier informeren en hem op de juiste plaasten aanzetten tot actie. Een 'call-to-action' is bijvoorbeeld een link die de bezoeker naar jouw bookingpagina brengt.

Het ontwerpen van een goed functioneel design vergt tijd. Er zijn grofweg twee opties/prijzen voor een webdesign:

 • Werken met een bestaande template: Er zijn online heel wat websites te vinden waar webontwikkelaars kant en klare ontwerpen kunnen aankopen. Het grote voordeel hiervan is dat de prijs voor het ontwerp sterk daalt. Nadeel is dan weer dat we alle noodzakelijk informatie moeten inpassen binnen deze template. Dus de template bepaalt welke informatie we kunnen plaatsen en waar... Meestal lukt dit redelijk goed. Niettemin: ontwerpen die specifiek afgestemd zijn op jouw core business zullen het vaak veel beter doen (conversie!).
 • Een custom made ontwerp: Een ontwerp op maat is een ontwerp dat vertrekt van de specifieke doelstellingen van jouw website en van de concrete informatie die we op de website gaan plaatsen. Ieder informatiedeeltje en de 'call to Actions' krijgen een doordachte plaats, de ideale oplossing dus. Keerzijde is de kostprijs, want een website op maat vraagt meer ontwikkelings- en denkwerk.

Wanneer u kiest voor een bestaand template betaalt u gemiddeld €250. De prijs van een custom made ontwerp schommelt ergens rond €1000. Vergeet ook de kosten niet van het werk van de designer.

Prijs voor het ontwikkelen zelf van de site.

Eenmaal vastligt hoe de website er moet uitzien kunnen we starten met de ontwikkeling, wat meestal het meeste werk vergt.

Ook hier twee grote prijsindelingen:

 • Website met CMS: De meeste websites worden best gebouwd met een 'Content Management Systeem'. Dit systeem maakt het mogelijk om op een vlotte manier inhoud (tekst, beelden, producten,...) te beheren. Wanneer je wagens wenst te verkopen, dan zullen er vaak auto's moeten worden toegevoegd of verwijderd. Dit systeem dient uiteraard te worden ontwikkeld en kost veel meer tijd dan het ontwikkelen van puur statische webpagina's.
 • Website zonder CMS: Wanneer je website weinig content bevat en deze informatie zelden moet worden aangepast, kan je kiezen voor een website zonder 'Content Management Systeem'. In dit scenario ontwikkelen we alle pagina's en plaatsen we ze rechtstreeks op de server. Dus dan is er geen mogelijkheid om deze achteraf zelfstandig aan te passen. Voordeel: lage kostprijs en de garantie van een heel snelle laadtijd van je site.

Wanneer je dus enkel een soort visitekaartje wenst om jouw bedrijf voor te stellen is een website zonder CMS een mogelijke optie. Van zodra aanpassingen aan de site (teksten, foto's, producten,...) noodzakelijk zijn, is de aanwezigheid van een 'Content Management Systeem' aangeraden. De prijs zonder CMS bedraagt gemiddeld €900. De prijs van een site met CMS hangt steeds af van hoe uitgebreid het systeem dient ontwikkeld. Doch de meeste sites van First Things hebben een ontwikkelingskost dat schommelt rond de € 3.000.

Prijs onderhoud website (CMS).

Een website met CMS is heel handig voor het beheren van de inhoud op jouw website.
Het systeem wordt geïnstalleerd op een server en moet met regelmaat worden geüpdatet. De updates garanderen dat het systeem goed blijft werken (performantie en snelheid!) en dat jouw website goed beveiligd blijft (hackers zijn steeds op zoek naar mogelijke manieren om jouw website te misbruiken).

Vandaar dat bij het kiezen van een website met CMS er ook steeds een onderhoudscontract is.

De prijs voor het onderhoudscontract bedraagt €450, maar garandeert dat:

 1. Jouw website nauwkeurig wordt opgevolgd. Toekomstige problemen worden vermeden of vroegtijdig opgespoord.
 2. Alle updates van jouw CMS worden uitgevoerd. Zowel de belangrijke security updates als de gewone updates (performance en snelheid).
 3. Jouw website voor extra opvolging wordt toegevoegd aan 'Google WebmasterTools'. Dit garandeert het vroegtijdig opsporen van problemen en een betere SEO (gevonden worden bij zoekmachines).

Samenvatting prijzen websites.

Een prijs van een website verschilt dus steeds van project tot project. Het is vooral de ontwikkelingstijd die bepaalt hoe groot de kost zal zijn.
Alles hangt af van het aantal deeltaken. Wanneer het project groot is, worden de kosten van de deeltaken uiteraard sterk verminderd. 

Wij kunnen voor jou een online visitekaartje bouwen dat maakt dat ook jij gevonden wordt via Google en de juiste informatie meedeelt aan jouw doelpubliek voor slechts €1.000.
Maar we kunnen ook gaan voor een custom made website met CMS voor een bedrag van rond de €3.000.

Wat weet je zeker over de prijzen bij 'First Things':

 • Je betaalt een eerlijke prijs. 
 • Je weet duidelijk waarvoor je betaalt. (bv. geen verkoop van template websites aan custom made prijzen, wat vandaag meer voorkomt dan je als klant zou vermoeden).
 • Je krijgt kwaliteit voor je geld.

Heb je nog steeds vragen over de prijzen of had je graag een offerte gehad? Neem dan even contact op en we geven je een duidelijk en eenduidig antwoord.